Narukvica od kartona

Moram da priznam da mi ovo prolece bas nekako tesko pada sto se tice kreativnih napadaja koje obicno imam. Zapravo, ne mogu reci da mi bas fali ideja, egzekucija istih je ono sto mi predstavlja problem. Nekako, sve bih nesto a nista.
Al prethodni vikend sam barem uspela da zavrsim neku kosulju koju sam zapocela prosle godine, jednu suknju koja je isto tako cekala na pravi momenat i jednu totalno recikliranu narukvicu od kartona.
Ukrasenju mozaikom od jajeta.
Ukoliko zelite da napravite nesto slicno, evo sta je potrebno:

  1. Kartonski kolut od siroke samolepljive trake (naravno, kad potrosite traku)
  2. Drvofiks (najbolje vodootporni, ima ga se kupiti u farbarama)
  3. Cetkice
  4. Ljuske od jajeta, kojima ste odstranili membranu
  5. Boje
  6. Vodootporni akrilini lak (ili neki drugi)
  7. Masta

  • Drvofiks razrediti vodom i premazati kartonski kolut. Ostaviti da se osusi.
  • Nerazredjeni drvofiks naneti na manju povrsinu gornjeg koluta i nalepiti ljusku od jajeta tako da napravite mozaik.
  • Ostaviti da se osusi i kad je suvo obojiti. Najbolje je koristiti mastilo, a ako koristite druge boje, kad prefarbate, nanesite malo alkohola (obicna rakija ce zavrsi stvar). Boja ce se rasprsiti po coskovima gde ce biti tamnija, a ljuska od jajeta ce biti malo svetlija, tako da je mozaik uocljiviji.
  • Ostaviti da se osusi i premazati lakom.
  • Obuci narukvicu:))



Narukvica od kartona

Krenule me narukvice, te evo jos 2 primerka. Nastale iz nedostka kolutova od kartona. Meni su se jako dopale i vec su me inspirisale na jos varijacija na temu. Cim napravim, postavljam.




Comments

  1. AAaaa, gen-genijalnooooo!
    (a ako pokisne ;) ??)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nece nis da joj bude. Premazana je vodootpornim drvofiksom, a na kraju je dodatno zasticena vodootpornim lakom. E sad, ne znam sta bi se desilo kad bi bas plivala sat vremena u bazenu.

      Delete
  2. Die, vidjeh tisavrsene kreacije namestaja od kartona i odusevljenA sam! Baj d vej, ja sam anchiba :)) Daj mi mali savet, ako nije tajna, kako radis impregnaciju gotove komode ili cega vec? Drvofiks? Ceo komad namestaja? i da li uklanjas pomocne trake posle ucvrscivanja silikona?
    Veliki pozdrav i hvala unapred.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na komplimentima, uglavnom proces impregnacije je opisan u jednom od mojih postova, ali mi nije tesko da ti ponovim ovde. Kad se konstrukcija spoji i ulepi trakom ona se ne skida vec sledi sledeci proces:
      1. Premazati kompletan namestaj razredjenim drvofiksom. Recimo malo vise drvofiksa a malo manje vode. Ja to sve otprilike smuckam:))
      2. Sacekati da se dobro osusi
      3. Napraviti smesu od drvofiksa, vode, kita za drvo (ima ga u svakoj farbari) i gita za zidove (to je prah, takodje ga ima u farbarama, obicno u pakovanju od 5kg). Dodati malo lanenog ulja. Sam odnos takodje dodajem proizvoljno. Smesa uglavnom treba da bude ne previse retka, ali opet dovoljno da se moze normalno premazati cetkom. Nikad nemoj praviti prevelike kolicine, jer se git za zidove brzo susi, tako da treba uvek praviti onoliko materijala koliko je potrebno.
      4. Ostaviti da se dobro osusi i presmirglati namestaj (taj deo mi najgori:)))
      5. Sad je spremno za konacno farbanje, a to je vec stvar maste.
      Nadam se da sam ti pomogla

      Delete
    2. anchiba

      Јеси, помогла си, итекако. Све сам скапирала до сада, сем тог финиширања. Још нисам ништа направила, али планирам да кренем од нечег лакшег и мањег.
      Хвала још једном и шаљем ти фотке када направим први комад!
      Веееликиии поздрав!

      Delete
    3. Mnogo mi je drago i obavezno posalji fotku. Videces, kad se bacis u karton, sve postaje pesma:))

      Delete
  3. Sve moze,samo bez pitanja- sta ako pokisne?Salim se :)))

    ReplyDelete

Post a Comment