Trikovi - namestaj od kartona

Možda će ovo zvučati neverovatno, al' ja zaista ne volim glomazan nameštaj, naročito ne volim ormane koji zauzmu pola sobe. Naprosto su gutači dragocenog prostora i obično nisu ni lepi.
Otkad sam se uselila u svoj stančić, nisam nikad zbavila orman. Imam tu sreću, da mi je hodnik poprilicno širok i dugačak, tako da sam tu smestila svoju kompletnu garderobu, i ostale stvari koje obično završe po ormanima. Improvizovani orman je dugačak 3m70, a realna visina mu je do plafona, iliti 2m74. Tako sam od zida do zida, zašrafila police, a umesto klasičnih vrata koristim teške, ravne zavese, koje vise na šinama. To rešenje mi se svidelo na početku, ali kako sam nestalna po prirodi stvari, sve manje  mi se sviđa.


Stoga sam rešila da taj vizuelni deo 'ormana' obogatim kartonskim vratima koja će biti nakačena na šine a koja bi funkcionisala po principu kliznih vrata. Napravila bih 4 dela od kojih bi 2 stajala napred a druga 2 odmah iza njih. Ideja mi je da podsećaju pomalo na japanska vrata ili pregradne zidove, ravna površina sa gomilom kvadratića iza kojih je razvučeno platno ili možda neki lep motiv (recimo tapete -  danas ih baš ima sjajnih). Još se nisam odlučila za krajnju dekoraciju, za sada sam samo iskrojila 2 dela i uvidela neke probleme na koje bih i vas htela da uputim.


Dužina i širina kartona

Već sam se i ranije služila tim malim trikom, a nikako da se setim da vam to kažem. Složićete se da je jako teško nabaviti kvalitetnu kartonsku tablu dužine 2m70 a širine 1m (to su inače mere koje su meni potrebne po jednom komadu ovih vrata).
Karton možete nastavljati. Ako ga nastavljate, ne ostavljajte nikad jedan sloj, prelepite barem još jedan preko njega. Gledajte da sastavi gornjeg i donjeg sloja nikad ne budu na istom mestu. Tako ćete postići relativno dobru stabilnost kartona.



Sušenje

Svaki nameštaj od kartona mora da se impregnira. Već sam pominjala da se impregnacija vrši u dve faze: prva - drvofiks razređen u vodi i druga - mešavina drvofiksa, kita za drvo, gita za zidove i vode. U obe faze je voda prisutna, koja će nakvasiti karton. Karton ce očvrsnuti tek kada se osuši.  Kod ovakvih ravnih ploča izuzetno je teško ravnomerno osušiti karton a da se isti ne izvitoperi.  Kad je u pitanju kompaktniji nameštaj (npr. komoda), taj problem ne postoji, jer jedna strana vuče drugu, tako da je sušenje ravnomerno. 
Kod ravnih ploča, gde ne postoje bočne i naspramne stranice, taj problem možete rešiti tako što ćete se držati sledećih pravila:
  • Ploča mora imati najmanje 3 sloja kartona prelepljenih jedan na drugi, a najbolje i više slojeva.
  • Sve, ali baš sve spojeve, oblepite trakom. Ona neće dozvoliti da se slojevi razlepe.
  • Kada premažete jednu stranu razređenim drvofiksom, ne čekajte da se ona potpuno osuši; okrenite drugu stranu i ponovite proces.
  • Sušenje se obavlja na ravnoj podlozi.
  • Stalno nadgledajte proces sušenja. Ukoliko primetite da se krajevi ploče vitopere, poduprite nekim težim predmetom koji imate u kući. Knjigama, saksijama za cveće. Ipak, obratite pažnju da ne ostanu otisci predmeta na samom kartonu (recimo da vam se otisne krug na kartonu od tacne za saksiju). Možete recimo uzeti neku širu dasku koji ćete najpre staviti na karton, a na nju onda teže predmete. Zapamtite, jednom kad je karton potpuno suv, ne možete ga više ispraviti.
  • Tako osušena kartonska ploča će biti ravna i neće vam zadati glavobolje. Ovaj proces trebate primeniti u oba navrata pri impregnaciji.

Comments

  1. Pozdrav, gledam vaše radove i sve mi je prekrasno. Zanimaju me ova velika vrata , jeste li ih napravili, koliko su izdržljiva, koliko slojeva kartona ste lijepili, hvala

    ReplyDelete
  2. I još čime lijepite slojeve kartona

    ReplyDelete
  3. Pozdrav Vesna, vrata nazalost nikad nisam privela kraju jer sam se odlucila ipak za drugu varijantu. A da jesam, verujem da bi bila izdrzljiva. Visina je bila 2m70, sirina oko 1m. Tri sloja kartona su ulepljena jedan na drugi, lepljeno je lepkom za plastiku (pistoljem) i dodatno, kad je forma gotova, razredjenim drvofiksom. Mislim da bi 4 sloja bila bolja no tri, zarad ravnomernijeg susenja ovako velike podloge, tj. da ne bi doslo do vitoperenja kartona. Koliko me secanje sluzi, kada bih premazala jednu stranu, prekrila bih je najlonom, pa na ivice stavljala knjige ili druge ravne predmete (neke laganije daske i sl). Nadam se da sam uspela da vam odgovorim.

    ReplyDelete
  4. Hvala , spremam se na posao, bit ću slobodna ako zapne još gnjavit

    ReplyDelete

Post a Comment