Farbanje ljuske od jajeta

Ne, nisam jos toliko dementna. Znam da je Uskrs prosao i da do sledeceg ima jos da se gura, ali posto sam probala jednu novu tehniku na kartonu, ne mogu a da to ne podelim s vama.
Ljuska od jajeta, prilepljena na karton (naravno drvofiksom). Dobicete prelep mozaik sa mnogo manje muke nego da lupate keramicke plocice. A u koju svrhu moze da se koristi, hmm, ja sam dosad napravila malo nakita, podmetace za case i jedan podmetac za serpu (nadam se da necu dobiti holesterol:)). Vec zamisljam stocic od kartona prekriven ovakvim mozaikom, slike, ramove...

Nisam bas sigurna da li ljuska mora da je obavezno skuvana ( ja sam je kuvala) ali je svakako potrebno odstraniti unutrasnju opnu. Pre nego je lepite za drvo, karton ili sta vam vec padne na pamet, ljuska mora da bude potpuno suva.

Premazite povrsinu drvofiksom, stavite komad ljuske i samo je pritisnite prstom. Nekim pomagalom (iglom, nozicem i sl.) malo rasirite raspukle delove da biste dobili mozaik.
Kad se osusi, ofarbajte mastilom u boji. Mastilo se divno rasprsava, natopice karton, a ljusku ce svetlije nijansirati. Ako nemate mastilo, koristite bilo koju boju u manjim kolicinama i dodajte alkohol. Efekat ce biti slican.

I evo kako to moze da izgleda.

Podmetaci za case i serpe



Nakit

Comments

  1. probala sam ali mi nije ispalo ovako dobro. ne znam szo je mastilo?

    ReplyDelete
  2. Mastilo se rasprsi po coskovima, dakle oboji ljusku nekom svetlijom nijansom od one kojom ce obojiti karton ili drvenu podlogu. Tako se dobije taj efekat, da je ljuska (iliti mozaik) malo istaknut od podloge. I ja sam najpre probala obicnom akrilnom bojom, ali ona pokrije celu povrsinu podjednako. Ako je pak naneses i odmah potom cetkicu namocis u alkohol, te predjes povrsinu, boja ce se 'razbezati' po coskovima. Interesantan efekat daje i blago smirglanje kad se boja osusi. Probaj, i mislim da se neces razocarati.

    ReplyDelete
  3. Pokazujem Draganu: "Zezas! Od ljuske jajeta, pa kako ih je ovako dobro ulijepila" :)

    ReplyDelete
  4. e sad smo već prešli u područje alkemije...!!!
    svaka čast!
    ovo moram probati! javim ti se u savjetovalište kad krenem u pokuse!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu sam, kad god ti sta zatreba, ali obavezno probaj. Ja sam vec zamislila neki posluzavnik, stocic, fiokice ili cak i ceo ormaric, ovako oblozen. Sto je najlepse, niko ne dodje na ideju, da je ljuska od jajeta u pitanju. Meni se bas svidelo, evo me upravo pravim ramove za slike, da vidim kako ce na tome da izgleda.

      Delete
  5. Jednom prilikom cu napisati odu o drvofiksu! Prosto je neverovatno sta je ta divna, ekoloska i pristupacna smesa (mislim o ceni) u stanju da prilepi, da nikad ne otpadne. Nedavno sam otkrila da postoji i vodootporni. Njega sam koristila u ovu svrhu, samo jos nisam potapala produktice da se i uverim u isto. Sve u svemu, alal mu vera:)

    ReplyDelete
  6. Ovo je nastalo od ljuske jajeta?!
    Svaka cast, nikada ne bih rekla.

    ReplyDelete

Post a Comment