Posluzavnik od kartona

Ovaj tutorijal odavno čeka da se pojavi u javnosti, te nekako mislim da je danas baš pravi dan za to.
Dan je prelep, sunčan i mnogima svečan.
U to ime bih najpre da čestitam Božić svima koji ga danas slave.

A moj mali poklon je tutorijal za dekorativni poslužavnik od kartona.

Dno
Stranice
  1. Isecite delove sa šablona najpre na papir te prenesite nacrt na karton. Sve delove krojiti duplo jer ćete ih kasnije spajati u jedan deo kako biste dobili širi profil pojedinačnog komada. Npr. kad isečete dva identična komada jednog dela, prilepićete ih jedan za drugi, i tako dobiti jedan širi komad.
  2. Spojiti duplo sve delove. Kod naspramnih stranica (krojevi sa oznakama C i D na šemi) budite oprezni, jer će one biti blago ukošene. Spojiti deo C sa delom D. Spojte od gore ravno ka dole: jedan deo naspramne strane (kroj sa oznakom D na šemi) treba da ostane 3 mm duži od drugog (kroj sa oznakom C na šemi) u donjem delu.
  3. Sad kad imate sve potrebne delove , spojte najpre bočne stranice (kroj sa oznakom B na šemi) za dno poslužavnika. Sve spojeve prelepite pik ili krep (molerskom) trakom.

    Trik: Ako koristite krep traku, obavezno je dodatno blago prešmirglajte kako biste skinuli tanku plastiku koju poseduje.
  4. Obložite bočne i naspramne stranice pik trakom (one delove koje nećete spajati za dno).

    Trik: Kad lepite krivine napravite makazama fronslice sa obe strane trake , tako da jedino sredina bude neisečena. Nakvasite traku, najpre nalepite gornji deo i onda pažljivo rasporedite fronslice sa strana preklapajući ih po potrebi.
  5. Prilepite naspramne stranice (krojevi sa oznakama C i D na šemi). Sve preostale spojeve oblepite dodatno pik trakom.
  6. Držač najpre premažite razređenim drvofiksom u malo vode. Možete odmah namotati kanap, dok je kartonski držač još vlažan. Premažite još jednom namotani kanap istom smesom. Ostavite da se osuši preko noći i ako vam je drvofiks vidljiv na kanapu, obmotajte ga jos jednim slojem kanapa ali prethodno još jednom namažite držač drvofiksom, pa pristupite namotavanju dok se drvofiks još nije sasvim osušio. Dupli kanap će dodatno ukrutiti držač. Ostavite preko noći da se osuši i prilepite na mesto označeno na šemi (kroj sa oznakom A, krug, spoj za držač).

    Alternativno možete prilepiti i drvenu okruglu letvicu, ako vam se ideja sa namotanim kanapom ne dopada.
  7. Premazati ceo poslužavnik razređenim drvofiksom i ostaviti da se osuši preko noći.
  8. Napraviti smesu od vode, drvofiksa, kita za drvo, gita za zidove i malo lanenog ulja. To je jeftinija varijanta. Ukoliko nećete baš toliko da se mučite, kupite gesso, posebnu smesu za impregnaciju, te premažite poslužavnik njime. Smesa ne sme da bude ni pregusta ni preretka, ali opet dovoljno retka da može da se nanese četkom. Nemojte ovom smesom premazivati držač. Možete ga zaštiti folijom, kako biste bili sigurni, da ga nećete umazati. Ostavite preko noći da se poslužavnik osuši.
  9. Ošmirglajte neravnine. Poslužavnik je spreman za farbanje i dekoraciju.

A kako sam ga ja izdekorisala, opširnije u sledećem navratu.
Uživajte koliko god možete u ovom divnom danu.

Comments

  1. Hvala Dragana, tutorijal je dobar, detaljan. I naravno, rešavam da probam, rešavam, ali nikako da počnem. Mislim da je krajnje vreme, jer, pretpostavljam, da je poslužavnik jednostavnija varijanta u odnosu na neke druge stvari.

    ReplyDelete
  2. Iskrice, poslužavnik je sigurno laksa varijanta od svega ostalog. I moje prvo ostvarenje je bio bas poslužavnik. Doduše neuspešno i traljavo jer nisam imala potrebni alat, pa je i rezultat toga bio loš. Posle sam napravila mali stočić pa odmah zatim megalomaski, visoki orman... nemoj samo gubiti nadu u sebe, sve je to stvar prakse a nadasve uživanja.

    ReplyDelete

Post a Comment